Digitalkamera fotar stadsvy

Bilder på bloggar – viktigare än man tror

Idag tänkte jag blogga om vikten av att ha bra bilder i sin blogg. Det är alltid individuellt vad folk väljer att blogga om för ämne, men den gemensamma nämnaren, förutom bra kvalitet på

Kvinna skriver blogginlägg

skrivspråket, är bilderna. En blogg helt utan bilder skulle snabbt tappa sina läsare. Jag läste en gång om en person som inte ville ha bilder i sin blogg och sa att det är inga bilder i böcker. Det är svårt att jämföra en bok och en blogg. En blogg beskriver ofta dag efter dag, medan en bok bygger upp en berättelse där läsaren får möjlighet att skapa en bild i huvudet av handlingen. Enligt mig är det en stor skillnad på de två.

Egentligen spelar det ingen roll vad bloggen handlar om. Bilderna är en del av berättandet. Du kan skriva om allt från skitsnygga maskeradkläder till dagens besök på ett café. Det kvittar. Bilderna gör lite av pricken över i:et när det kommer till att få bloggen riktigt bra. En gång när jag pratade om bilder i bloggar frågade jag personen jag pratade med om denne faktiskt hade varit in på en riktigt bra blogg som inte hade bilder. Personen funderade och mycket riktigt, det hade den faktiskt inte gjort. Ofta är bloggtexter ganska enkla och bilderna behöver inte vara särskilt avancerade. Det kan till och med gå bra att lägga in en gammal bild om det handlar om ett besök på ett ställe man besökt tidigare och man inte hade möjlighet att ta en bild just idag. De bästa bilderna är givetvis en bild som återskapar den känsla man hade under dagen och det man vill förmedla med själva blogginlägget. Det är inte alltid lätt att få till, men när man väl gör det är det roligt att se läsarnas reaktioner.

Vilka bilder passar in på bloggen

Hoton hänger på lina

De flesta bilder går faktiskt att få att passa till ett blogginlägg. Det gäller att lära sig alla knepen för att få till en passande bild på ett enkelt sätt. Till exempel går det att ta en snygg bild hemma på ett kaffepaket och en kaffekopp även om inlägget handlar om cafébesöket. Det går att nämna något i stil med “att kaffet idag var gott”, men min personliga favorit är det som man då visar upp på bilden. Kanske handlade dagen om turridning ute i skogen på islandshästar och det kan vara svårt att ta en bild när man sitter till häst. Hemma i arkivet kan det ligga ett foto från ens första ridtur som barn. En snygg bild på fotot skulle verkligen ge det inlägget lite extra charm. Små knep för att göra bloggen lite mer personlig och charmig. Det här är knep att ta till de dagar som man inte haft möjlighet att ta en bild på dagens händelse. Det viktigaste tycker jag ändå är att få till en bild som återger känslan man vill förmedla med inlägget.