Knep och knåp för att locka läsare och följare

Det finns många möjligheter att skapa intressanta bloggar, intressanta i betydelsen “något utöver det vanliga”. Använd den teknik och de möjligheter som står till buds. Poddradio är ett exempel. Det finns ingenting som hindrar dig från att lägga upp intressanta intervjuer på nätet med hjälp av tjänster som Soundcloud och därefter lägga upp länkarna på din blogg.

Radioprogram har en tendens att få snabb och bra spridning med hjälp av den virala effekten, nätets djungeltrumma. Det innebär i sin tur att podden på egen hand hjälper bloggen att få nya besökare, en win/win-situation med andra ord.

Tänk vad roligt att höra sin egen röst från en mobil eller se sig själv på nätet. Då vet man att man är på väg att lyckas inom den sociala mediesfären. Och varför ska man bli tandläkare, designer eller coach när man kan nischa sig som influencer online? Det är ju drömjobbet, enligt många.

Viral spridning

Andra verktyg man ska använda sig av för att nå ut är naturligtvis Youtube-klipp, Vimeo eller liknande videotjänster. “Ska” använda er av, står det, tänkte du på det? Anledningen till detta krav är att konkurrensen online börjar bli hård och man behöver ta till knep och trix som gör att man hävdar sig i konkurrensen och sticker ut från mängden som bloggare.

Även om man skriver bra inlägg så behöver man ta till metoder som har en chans att resultera i snabbare och större viral spridning online. Den virala spridningen är den digitala sfärens djungeltrumma vilket innebär att dina läsare och följare bidrar till spridningen av dina bloggartiklar, poddar och filminslag genom att dela med sig via sina egna sociala media-kanaler.

Underlätta spridningen

För att dina följare och läsare ska kunna bidra till spridningen är det viktigt att du förser dina inlägg med knappar, banners och verktyg för att förenkla spridningen. Gör det enkelt att dela, förse med knapparna och instrumenten som behövs. Läsaren ska inte behöva klippa och klistra för att sprida dina inlägg. Det ska vara enkelt och gå med ljusets hastighet.

Bakgrundsarbete

Utöver den virala spridningen måste du naturligtvis själv göra vad du kan för att sprida dina artiklar så vitt och brett som möjligt. Detta är nödvändigtvis inte endast för att nå ut till nya läsare och besökare utan därför att det är en viktig metod i bakgrundsarbetet som får din blogg att klättra på sökmotorerna. En blogg som nått första sidan på sökmotorer som Google, är guld värd. För att lyckas med det behöver man jobba med länkarbete, d.v.s. få en sån stor spridning av bloggens länkar som möjligt – länkar som sökmotorernas robotar betraktar som rekommendationer vilket får bloggen att ranka högre på sökmotorn, tids nog.