Miniräknare och penna

Bloggar om ekonomi

Idag tänkte jag blogga om lite ekonomi. Det är ett ämne som aldrig blir ointressant tycker jag. Man behöver förstå lite ekonomi för att undvika otrevliga överraskningar vardagen. Man vet aldrig vad som kan hända. Bilen kanske går sönder, en värmepump i huset måste lagas eller tvättmaskinen som måste bytas ut. Det gäller att man har en buffert så att man vet att man klarar dessa extra

En spargris och pengar

utgifter som kan plötsligt dyka upp. Så en noggrann och sund inställning till pengar är en otroligt viktig egenskap att ha. Och har man inte den så får man träna upp den.

Har man inte en sund inställning till ekonomi så kan man träna upp den genom att börja skriva ner vad man köper varje månad. Oftast är de dom små utgifterna som tillsammans blir den stora utgiften varje månad. Det kan vara exempelvis att du köper en kaffe varje dag du går till jobbet. Eller det kan vara dagar du småhandlar till middagen på snabbköpet istället för att du planerar och storhandlar. Det gäller att tänka på vart varje krona går och att man håller i pengarna, Skulle det dyka upp en oväntad utgift som du inte riktigt har en buffert för så kan det faktiskt vara smart att ta ett lån för hantera kostnaden över tid. Då kan jag isåfall tipsa om lånsajter som freedomfinance.se och en annan som jag inte hittar adressen till. Den börjar på Len.

Om du tar ett lån så tänk på att ha en sund men snabb avbetalning. Har du för lång avbetalningstid så kommer du få betala väldigt mycket i ränta. Om du väljer för kort avbetalningstid så kanske du inte har utrymme till att spara några pengar. Vilket inte heller är bra. Det gäller att ha en balans i sin ekonomi så att man klarar att leva i nuet och imorgon. För att vara fattig och inte ha några pengar på sitt konto är väldigt slitsamt och det blir svårare att betala tillbaka om du inte planerar för ett lån.

Telefon, dator och nyheter

När jag tittar på tv eller läser tidningar om folk som mår dåligt. Så tror jag det ofta beror på ekonomi. Många har stora bostadslån, blancolån, dyra kläder och reser till Thailand varje år. Jag tror nästa att svenskars kunskaper om ekonomi är generellt sett låga om man jämför med andra länder. Det är nästan som vi har ett par hundratusen människor som är både fartblinda och ekonomiskt handikappade. Vi måste börja tala mer om ekonomi och hjälpa dessa människor.