Mammabloggar

Mammabloggar är enkelt förklarat bloggar där mödrar eller blivande mödrar skriver om sina upplevelser, vare sig de är relaterade till graviditeten, till barnuppfostran eller bara till vardagslivet med barn. Med tanke på hur komplicerat det kan vara att få livet att gå ihop när man har ett eller flera barn, är det inte konstigt att andra mammor (och pappor) vill läsa om hur andra föräldrar har det, och dela deras upplevelse – det blir på ett sätt som att prata med en vän.

Mammabloggar har dock varit något i hetluften på sistone. Det har bland annat förts en debatt gällande hur mycket av barnens liv som det egentligen är okej att dela med sig av på internet. En dag kommer ju barnen att växa upp, och då kommer hela deras barndom att finnas till allmän beskådan, utan att de har gått med på det. En väg att gå, om man ändå vill dela med sig av ens upplevelser under graviditeten och under den första tiden med bebisen, är att följa i Alex Schulmans fotspår, och sluta blogga när barnet blir ett år gammalt. Då börjar ju bebisen övergå från att vara just en bebis till att bli en person, och därför kan det vara bra att dra gränsen just där.

Trots de invändningar som vissa (däribland barnpsykologer) har mot bloggar som skildrar barns privatliv, är mammabloggar dock en ständigt växande genre i bloggosfären. En anledning till att mammabloggar är populära är sannolikt för att läsarna kan få tips om produkter och annat som skulle underlätta deras egen vardag. Att mammabloggare skriver om sådana produkter kan både bero på sponsring och på att de genuint använder produkterna och tycker om dem så mycket att de vill dela med sig av deras existens. En sådan praktisk produkt, som alla mammor bör känna till, är familjesängen. En familjesäng är den perfekta lösningen för fjällstugan eller sommarstugan, eftersom man enkelt får plats med två vuxna och ett eller två barn i sängen, på en yta som inte upptar mer plats än en dubbelsäng. Det är något som varje mamma kan ha nytta av, vare sig hon bloggar eller inte.