Hälsobloggar

Många som läser bloggar gör det för att inspireras, och det finns få saker som är så inspirerande som hälsa. Vissa blir inspirerade för att sedan aldrig göra något ändå, medan andra faktiskt hämtar tips från bloggarna som de implementerar i sina liv. Många av de nya hälsotrenderna har sitt ursprung på de stora hälsobloggarna, eller sprids i alla fall via dem. Faktum är att hälsa håller på att bli ett lika stort ämne som mode i bloggvärlden.

En anledning till det är självklart att hälsa är ett brett område, som omfattar många olika aspekter av våra livsstilar. Mycket handlar självklart om träning och mat, men många hälsobloggar tar också upp mental hälsa, mindfulness och hur man hanterar stress (som ju är en av de största riskfaktorerna när det gäller många folksjukdomar). En av de största hälsobloggarna, PT-fia (som drivs av Sofia Sjöström), menar till exempel att hälsa för henne handlar om balans – om att hitta en jämn takt i livet mellan mycket och lite – och om att njuta av det hon gör i stunden, vare sig det är att äta en äppelpaj eller ge sig ut på en tidig löptur. Att bara träna hårt och äta sallad är med andra ord inte hälsa för henne.

Sjöström är inte ensam om denna inställning till hälsa; det är en trend som har börjat växa fram under 2017 och 2018, då man fokuserar mer på balans och välmående än på att gå ner i vikt eller komma i form. Ytterligare ett sätt på vilket detta yttrar sig är att fokus på hälsobloggarna ligger mer på träningsformer som yoga (i mängder av olika former) än på cirkelträning eller crossfit.

I och med hälsobloggarnas bredd tangerar de ofta andra områden, till exempel rena matbloggar, rena träningsbloggar eller rena skönhetsbloggar. Det är inte heller konstigt, eftersom dessa ämnen är förknippade. Som ett tydligt exempel kan nämnas kosttillskottet Priorin, som bidrar till att bevara ett normalt hår. Eftersom ett välmående hår är en viktig del av de flestas utseende relaterar det till skönhet, och eftersom det är ett kosttillskott kan det också vara ett ämne för en matblogg att ta upp. Hälsobloggar kan skriva om det både för att det är ett kosttillskott med näringsämnen som är bra för kroppen och för att ett vackert hår kan bidra till en bättre självbild, och således till en bättre inre hälsa. Om man tycker om alla ovanstående ämnen kan det med andra ord vara en bra idé att spana in några av de största hälsobloggarna, eftersom man sannolikt kommer att finna något man tycker är intressant där.

Om du själv vill starta en hälsoblogg är det viktigt att först ha några saker i åtanke. Till att börja med bör du bara starta en blogg om något som du verkligen är intresserad av, och skulle göra även om du inte bloggade om det. Detta eftersom bloggandet kommer att bli mer eller mindre ett heltidsjobb, som sannolikt kommer att vara helt oavlönat i början. En bra utgångspunkt är därför att blogga om de träningsformer du redan utövar, eller den kosthållning du redan har. På så sätt har du passionen och kunskapen för att skriva väl om ämnet, samtidigt som det inte innebär något extra arbete (mer än att skriva själva inläggen).