Bra saker att hålla koll på om man bloggar

Det finns som sagt några viktiga saker att hålla reda på om man bloggar. I Sverige råder yttrandefrihet och tryckfrihet. Det innebär att man är fri att tycka vad man vill, och skriva om vad man vill, så länge man man inte hotar eller på annat sätt ofredar någon eller några på något vis. Hets mot folkgrupp är en dom som bloggare tidigare har blivit dömda för. Man måste även ta hänsyn till Pul, personuppgiftslagen. Man får inte skriva personuppgifter hur som helst på sin blogg, och särskilt inte i samband med kränkande kommentarer och liknande. Det finns gott om hemsidor som berättar mer om detta. Men kom ihåg att tänka källkritiskt och kolla vilken hemsida som publicerat texterna.

I dessa nya tider där internet är så ständigt närvarande och alla är sina egna publicister får elever undervisning om detta i tidig ålder. Man får i skolan lära sig att internet är verket av många människors medverkan, och man måste vara källkritisk mot det man läser. Innehållet i skolböckerna har gått igenom en granskningsprocess som inte materialet på exempelvis bloggar gått igenom. Det är viktigt att komma ihåg.

Sedan får man inte heller ta vilka bilder som helst som man tycker passar in i kontexten. Enligt upphovsrättslagen ska konstnären till en bild ha varit död i minst sjuttio år för att bilden ska få användas utan att konstnär eller fotograf uppges. Man kan köpa loss publicerarrättigheter till en bild, det är något som företag ofta gör. Men man kan inte exempelvis ta en bild från google och sedan posta den på sin blogg. Man kan också spana runt på internet efter bildbanker med bilder som man får använda hur man vill.